KOÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
/ Hakkımızda

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 1992 yılına kadar Yıldız Üniversitesine bağlı Mühendislik Akademisi Kütüphanesi olarak kapalı raf sistemiyle hizmet veren, 5000 kitaplı küçük bir kitaplık konumundaydı. 1992 yılında Kocaeli Üniversitesinin kurulmasıyla birlikte profesyonel anlamda kütüphanecilik hizmeti verilmeye başlanmış, 1994 yılında dijital kütüphane olma yolunda ilk adımlar atılmıştır. Bilgisayar ve CD-ROM veri tabanları sağlanarak sosyal bilimler ve mühendislik konularında akademisyenlerin yurt dışı makale taramalarına imkân sağlanmış, yanı sıra basılı süreli yayın abonelikleri arttırılarak basılı dergi koleksiyonu geliştirilmiştir.

1995 yılında, Üniversitemizde telnet sistemi ile internete bağlanan ilk birim Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımız olmuştur. Tek terminalle başlanan sanal yolculuk her yıl artan sayıyla kesintisiz ve sınırsız internet erişimli 80 bilgisayara ulaşmıştır. Kablosuz internet erişim imkânı da sunan kütüphanemizde, 1999 yılında tüm kütüphane hizmetleri bilgisayar ortamında verilmeye ve kütüphane katalogu internetten taranmaya başlamıştır.

1994 yılında CD-ROM la başlanan veri tabanı koleksiyonu, 2001 yılından itibaren internet üzerinden taranabilen ve binlerce dergiye ulaşılabilen online veri tabanı abonelikleriyle büyük üniversite kütüphaneleri seviyesine ulaşmıştır. ULAKBİM tarafından oluşturulan EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Konsorsiyumu ve ANKOS (Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu) aracılığıyla birçok önemli veri tabanına erişim sağlamıştır. Açık raf düzenine göre raflara yerleştirilen kitaplar, ABD Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemi(Library of Congress, LC)'ne göre sınıflandırılmaktadır. Bütün hizmetlerinde tam otomasyona geçilen Kütüphanemizde güvenlik alarm sistemi ile korunan koleksiyonumuza kütüphane web sayfamızdaki katalog tarama sekmesinin yanı sıra mobil cihazlarınıza indireceğiniz cep kütüphanem uygulaması aracılığıyla da erişebilirsiniz.

Kocaeli Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı 500 kişi oturma kapasitesine sahip Umuttepe Merkez Kütüphanesi ve 4 adet Birim Kütüphanesi ile (Tıp Fakültesi Kütüphanesi, Hukuk Fakültesi Kütüphanesi, Anıtpark Kütüphanesi ve Arslanbey Kütüphanesi) önümüzdeki yıllarda da değişen ve gelişen teknolojiye ayak uydurarak hizmet vermeye devam etmektedir.